Producenci
Atlas
Piec chlebowy ogrodowy

Piec chlebowy ogrodowy

Entuzjastów własnoręcznie pieczonego chleba przybywa. Najlepiej smakuje ten, upieczony tradycyjnie, w piecu. Warto zatem zadać sobie trud i zbudować w ogrodzie własny piec. To nie jest trudne. Na początek, trzeba przemyśleć jego konstrukcję, usytuowanie oraz dobrać odpowiednie materiały.

 

W zależności od pomysłowości i poczucia estetyki budującego, piec może mieć dowolny kształt. Najczęściej jednak buduje się go na planie czworokąta. Bardzo istotne jest, aby miał solidną podstawę i dobrze zaizolowaną komorę pieczenia. A materiały użyte do jego budowy powinny być mrozoodporne.
 
Utwardzone podłoże
 Na miejsce, w którym stanie piec, najlepiej wybrać zaciszną część ogrodu, tak aby był on osłonięty od wiatru. Na pewno powinien stać z dala od przedmiotów łatwopalnych. Podłoże pod budowę pieca powinno być utwardzone. Należy zatem zdjąć, na głębokość ok. 20 cm, warstwę gleby i wylać na niej 15 cm warstwę betonu. Najtańszy jest beton samodzielnie przygotowany. Problem w tym, że niełatwo jest uzyskać mieszankę o optymalnych właściwościach. Żeby je zapewnić, warto uzupełnić mieszankę o plastyfikator do betonu, który polepszy właściwości robocze i wytrzymałościowe mieszanki.
 
fot.Atlas
Zamiast betonu, można użyć Posadzki Cementowej Atlas, kładzionej w dwóch warstwach (jedna warstwa może mieć maksimum 8 cm grubości) – to rozwiązanie jest o wiele wygodniejsze i zdecydowanie skraca czas pracy. 
 
 Solidna podstawa
 Do budowy podstawy pieca nadają się bloczki betonowe, cegły klinkierowe oraz kamienie naturalne. Podstawę pieca wznosi się na planie czworokąta, na wysokość ok. 60 cm. Wnętrze powstałego czworokąta należy wypełnić kamieniami i piaskiem, a wierzchnią warstwę wylać ze zbrojonego betonu wzbogaconego perlitem (szkliwo wulkaniczne), który da efekt uszczelniający. Tutaj także można zastosować Posadzkę Cementową Atlas.
fot.Shutterstock
Następnie, na gotowej podstawie, układa się warstwę cegieł, która będzie podłożem pod komorę pieczenia. Podstawa musi być na tyle mocna, aby mogła udźwignąć sklepienie pieca oraz komin. Do murowania zarówno bloczków betonowych, jak i kamieni, odpowiednia jest Zaprawa Murarska Atlas. Natomiast do cegły klinkierowej należy użyć specjalistycznej Zaprawy Murarskiej do Klinkieru Atlas, zawierającej tras – minerał pochodzenia wulkanicznego – który, między innymi, ogranicza możliwość wystąpienia wykwitów.
 
Serce pieca
 Komorę pieczenia buduje się na wcześniej wzniesionej podstawie. Jest to miejsce bezpośrednio narażone na działanie ognia, dlatego do jego budowy trzeba użyć cegły szamotowej, która jest odporna na wysoką temperaturę. Im grubsza cegła, tym lepiej, bo skumuluje więcej ciepła. Do murowania należy użyć specjalnej zaprawy szamotowej. Komora najczęściej ma kształt kopuły, a wtedy wznosimy ją na planie koła. W tym przypadku bardzo istotne jest dokładne ułożenie pierwszego rzędu cegieł, gdyż nada on kształt kopule. 
 W miejscu, gdzie jest łuk drzwiowy, najlepiej posłużyć się gotową formą stalową i cegłami w kształcie klina. Cegły układamy promieniście nad łukiem drzwiowym.
 Przy wznoszeniu kolejnych rzędów komory pieczenia, cegły będą zbiegały się ku środkowi kopuły. Przydadzą się wtedy pręty, o długości odpowiadającej promieniowi kopuły. Z jednej strony oparte o podłoże, a z drugiej o cegły, przytrzymają je we właściwej pozycji do czasu związania zaprawy. Podpory usuwamy dopiero po wyschnięciu zaprawy. Tam, gdzie to możliwe, układamy cegły na mijankę.
 
fot.Shutterstock
Izolacja i obudowa 
 Komorę pieczenia należy zaizolować od zewnątrz przy pomocy ok. 20 cm warstwy perlitu lub 15 cm warstwy wełny mineralnej. Izolacja powstrzyma ucieczkę ciepła na zewnątrz. Ponadto, piec będzie się szybciej nagrzewał i dłużej pozostanie gorący. Najlepszy rezultat pieczenia osiąga się wtedy, gdy – przykładając rękę do obudowy rozpalonego pieca – nie czujemy gorąca. Oznacza to, że całe ciepło pozostaje w komorze. Drzwi do komory pieczenia powinny być szczelne, aby ciepło nie uciekało. Najlepiej zdecydować się na kupno trwałych stalowych.
 Kolejny krok to obudowa komory pieca ścianami osłonowymi np. z kamienia lub cegły klinkierowej. Nie trzeba zachowywać formy kopuły, obudowa może mieć kształt dowolny. Kiedy roboty murarskie dobiegną końca, powinno się odczekać przynajmniej tydzień, aż zaprawa wyschnie. Aby nie opóźniać procesu schnięcia, warto zabezpieczyć budowlę przed ewentualnymi opadami deszczu. 
 
 EKSPERT RADZI 
 Dariusz Stobierski, Grupa Atlas
 
 Z kominem lub bez
 Ważnym elementem pieca jest komin, chociaż nie jest konieczny w przypadku najprostszych pieców wolnostojących na otwartej przestrzeni. To przez niego uchodzą gorące gazy z komory pieczenia. O budowie komina i o tym czy będzie on z cegły, czy zamontujemy gotowy stalowy, należy zadecydować już na etapie projektu. Można połączyć te dwa rodzaje kominów i do zbudowanej z cegły podstawy, wychodzącej z kopuły, zamontować część stalową. Ważne jest, aby przewód kominowy był prosty, a komin szczelnie przylegał do kopuły pieca. Wtedy ciąg będzie dobry i wszystkie zbędne gazy z komory pieczenia wydostaną się na zewnątrz.
autor: Dariusz Stobierski,Atlas
źródło: media,portal-prasowy.pl,Atlas
Oceń:
Podziel się:
Zobacz także
Odbiór domu – niezbędne formalności i dokumenty

Odbiór domu – niezbędne formalności i dokumenty

Budowa skończona. Już za chwilę będzie można wprowadzić się do wymarzonego domu. Ale zanim to nastąpi ...

Instrukcja obsługi domu, czyli jakie obowiązki ma właściciel domu jednorodzinnego

Instrukcja obsługi domu, czyli jakie obowiązki ma właściciel domu jednorodzinnego

Wraz z wybudowaniem domu i zamieszkaniem w nim kończy się aktywność właściciela jako inwestora, a zaczyna jako gospodarza. Przychodzi bowiem czas na kolejny etap – dbanie o stan domu oraz pilnowanie, by wszystkie jego elementy funkcjonowały bez zarzutu oraz nie dochodziło do usterek i uszkodzeń.

Rolety podtynkowe – idealne połączenie estetyki z bezpieczeństwem

Rolety podtynkowe – idealne połączenie estetyki z bezpieczeństwem

Wielu z Was, planując budowę domu, rezygnowało z montowania rolet.

Jak zbudować grill-YTONG podpowiada

Jak zbudować grill-YTONG podpowiada

Słoneczna pogoda zachęca do spędzania jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Jednym z ulubionych miejsc do wypoczynku jest przydomowy ogród, a nic tak nie smakuje jak jedzenie na świeżym powietrzu. A co najlepiej integruje? Oczywiście, spotkanie z przyjaciółmi przy grillu.

Reklama
Tralbet - dekoracyjne płyty betonowe
Reklama
Tralbet - dekoracyjne płyty betonowe
Galerie & filmy
Montaż dekoracyjnych płyt betonowych - Tralbet.pl
Montaż dekoracyjnych płyt betonowych - Tralbet.pl

Prezentacja montażu dekoracyjnych płyt betonowych na ścianie w kilku prostych krokach.

Montaż systemu kominowego CJ Blok
Montaż systemu kominowego CJ Blok

Film instruktażowy dotyczący montażu systemu kominowego ceramicznego suchy standard SKC-C (s) CJ Blok

Poradnik-montaż podłogi deska barlinecka
Poradnik-montaż podłogi deska barlinecka

Film instruktażowy pokazujący montaż deski trójwarstwowej na swojej podłodze. System bezklejowy tzw. pływający na zamki typu click. Lub przyklejane do podłoża za pomocą kleju. Dodatkowo pokazane jest jak montować listwy dylatacyjne, listwy przypodłogowe, jak pielęgnować podłogę i jak o nią dbać. Również jak zamontować na ogrzewaniu podłogowym. Zapraszamy do zapoznania się jak montować deskę barlinecką by nasza podłoga była idealna.

Instalacja ogrzewania podłogowego
Instalacja ogrzewania podłogowego

Instalacja ogrzewania podłogowego wyposażona w termostatyczną grupę mieszającą GM40 oraz rozdzielacz RZP wyposażony w: przepływomierze, by-pass bezpieczeństwa oraz głowice termoelektryczne połączone z regulatorem temperatury firmy FERRO.

Amica okap kuchenny - seria produktów OTS625I
Amica okap kuchenny - seria produktów OTS625I

Amica okap kuchenny - seria produktów OTS625I

Znajdź firmę
branża
województwo
miasto
nazwa firmy